Mesto sa vzdalo predkupného práva na halu na Baštovej ulici

23.11.2011 Prešov

Prešov 23. novembra (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Prešove na dnešnom rokovaní schválilo uznesenie, ktorým sa vzdáva predkupného práva na hádzanársku halu na Baštovej ulici. Spoločnosť Tatran Prešov, s. r. o., tak bude môcť objekt predať tretej osobe.
Žiadateľ odkúpil uvedenú nehnuteľnosť aj s pozemkami od mesta v roku 2002 za symbolickú sumu. V kúpnej zmluve bola zakotvená podmienka, že prevod nehnuteľnosti na tretiu osobu bude možný iba so súhlasom mesta, ktoré bude mať rovnako garantované predkupné právo.
Podľa primátora Pavla Hagyariho mesto v súčasnosti nemá peniaze na to, aby využilo predkupné právo a objekt získalo späť do vlastníctva.
\"Tá zmluva, ktorá bola podpísaná takmer pred desiatimi rokmi, nebola pre mesto ideálna. V súčasnej dobe je však potrebné, aby táto hala bola využívaná v prospech našich detí, študentov a prípadne na športové a kultúrne podujatia,\" povedal pre TASR primátor a dodal, že považovali za nezmyselné brániť prevodu takéhoto majetku.
Súčasný vlastník haly na Baštovej ulici pred viac ako rokom zobral do dlhodobého prenájmu od mesta športovú halu na ulici Jána Pavla II. a zaviazal sa do nej investovať značné zdroje. Podľa primátora časť peňazí z predaja bude môcť klub využiť na obnovu mestskej haly.
O halu na Baštovej prejavila záujem Hotelová akadémia v Prešove v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC, pričom samospráva už schválila na kúpu 1,3 milióna eur.
Vzdanie sa predkupného práva podporili predovšetkým členovia poslaneckých klubov nezávislých a Smer-SD. Podľa Milana Lacu iná alternatíva, ako dnes schválili, nebola.
\"To, čo sme odsúhlasili, sme urobili myslím dobre, pretože mesto naspäť tú halu podľa pôvodného uznesenia s objemom peňazí, ktoré sa tam preinvestovali, jednoducho kúpiť nemôže, lebo na to peniaze nemá,\" konštatoval Laca. Pripomenul, že hala bude slúžiť študentom na telesnú výchovu a je to ďalší priestor na usporiadanie podujatí.
Poslanec Stanislav Kahanec (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) v rozprave navrhol, aby materiál stiahli a vrátili sa k nemu neskôr. Jeho kolegyňa z poslaneckého klubu Andrea Turčanová navrhovala zmeniť uznesenie.
\"Dala som pozmeňovací návrh, aby sme si uplatnili cenu tých pozemkov z roku 2002, lebo ide o 2500 m2, čo je dosť slušná suma. Mesto je v zlej finančnej kondícii a mohlo do rozpočtu získať približne 450.000 eur,\" uviedla poslankyňa. Žiaden z týchto návrhov však zastupiteľstvo nepodporilo.
V konečnom hlasovaní prešiel mestom predložený návrh. Za vzdanie sa predkupného práva hlasovalo 19 poslancov, osem bolo proti a štyria sa zdržali.
 

Vyberte región

mark